Blog

Verdens beste orienteringsløpere

Orienteringsløp er blitt en ganske stor og populær sport både i Norge og internasjonalt. Dersom vi ser på listen over de beste orienteringsløperne i verden finner vi mange nordiske navn, og helt øverst finner vi nordmannen Olav Lundanes. I dette innlegget skal jeg skrive litt om noen av verdens beste orienteringsløpere både på herre og kvinne siden.

Olav Lundanes

Olav Lundanes blir betraktet som verdens beste orienteringsløper. Han er fra Norge og vi kan derfor skryte på oss tittelen «beste orienteringsnasjon» selv om det kanskje blir litt vel overdrevet. Olav blir 32 år i november 2019, og har nok noen gode år igjen av karrieren sin. Hjembyen til Olav er Ålesund hvor han har fått mye oppmerksomhet for sitt orienteringstalent. I tillegg til 25 NM-gull har Olav også vunnet en rekke enkeltløp i VM. Allerede i 2005 vant Olav gull i Junior-VM i Tenero, Sveits.

Tove Alexandersson

Øverst på listen over kvinnelige orienteringsløpere finner vi svenske Tove Alexandersson. Med sine 27 år er hun yngre enn Olav Lundanes. Tove har på lik linje med Olav svært mange pokaler på hyllen, Tove har vunnet 5 total seiere i verdenscupen i tillegg til en rekke europamesterskap og junior-VM seiere. Tove en av bare to personer som har vunnet 5 sammenlagte verdensmesterskap på 5 år da hun vant i 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018. Sverige har på lik linje med Norge en tradisjon for å være svært dyktige orienteringsløpere og Tove er bare en av en rekke svensker vi finner på topplisten.

Gustav Bergman

Gustav Bergman er gjerne sett på som verdens beste orienteringsløper etter Olav Lundanes. Gustav Bergman er fra Sverige og beviser sammen med Tove Alexandersson at Sverige har noen av verdens beste orienteringsløpere både på herre og kvinne siden. Gustav Bergman er også relativt ung da han fyller 29 år i desember 2019. Gustav Bergman har vunnet en rekke svenskemesterskap og også hatt en god del suksess både i Europa og resten av verden.

Daniel Hubmann

Daniel Hubmann er en sveitsisk orienteringsløper. Sveits er et annet land vi ser mye av på topp listen. Daniel Hubmann blir ansett som nummer 3 i verden, og vi trenger bare gå rett ned til plass nummer 4 for å finne en annen sveitsisk orienteringsløper med navn Matthias Kyburz. På kvinne siden trenger vi heller ikke gå lengre ned enn til nummer 4 før vi finner sveitsiske Sabine Hauswirth. Daniel Hubmann er 36 år og derfor den eldste av utøverne jeg har skrevet om i dette innlegget. Det at han er 36 år er likevel ikke noe hinder for Daniel da han vant gull i europamesterskapet på hjemmebane i Sveits i 2018. Når det er sagt har Daniel tidligere vært høyere på listen, i både 2006 og 2008 ble han ansett som den beste i verden.

Orienteringsløp er en spennende idrett, men på topp listene ser vi mange av de samme flaggene om igjen og om igjen, dette kan tyde på at ikke alle land er like opptatt av denne sporten som enkelte andre. Det er likevel alltid herlig for en nordmann å kunne slå svenskene. Dersom du vil vite mer om orientering i Norge anbefaler jeg orientering.no da de har god info.

© 2021 NNM2011