Blog

Unngå skader

Uansett hvilken form for idrett du bedriver så er trening og skader et tema hele tiden. Skader hemmer deg både i utviklingen din og setter deg ofte tilbake en tid – alt etter hvilken type skade du pådrar deg og hvor seriøs denne skaden er. Skader er uansett størrelse eller seriøsitet ikke noe an sportsutøver ønsker seg, men så godt som alle må innom den delen i løpet av en sportskarriere.

Dropper du løpingen på vinterstid, må “løpemuskulaturen” restartes når løpesesongen begynner igjen. Skal du få en skadefri sesongstart, er tålmodighet et av stikkordene.

Overgang mellom årstider

Dersom du først og fremst bedriver en sommeridrett så kan overgangen fra vinter- til sommeraktiviteter være en utfordring med tanke på skade. Du kan være godt trent hele året, men det er forskjellig type trening på de forskjellige årstidene. Og det er ofte de samme typene skader som melder seg i overgangsfasen. Hvor og hvorfor smeller det? Og hva kan du gjøre for å unngå det?

Du har trent godt hele vinteren med både styrketrening og utholdenhet og alt man kan gjøre innendørs. Det er lite som er mer demotiverende enn å ryke på en skade som stopper løpingen rett etter at asfalten er blitt tørr og sesongen omsider i gang igjen. Og det er veldig fort gjort at det skjer. Man blir ivrig og gjør den samme, gamle tabben – for mye for fort.

Overgang mellom årstider
Overgang mellom årstider

Problemet er bare at ved vintertreningen bruker du ikke samme muskelgrupper som ved løping. Dropper du løpingen på vinterstid, blir “løpemuskulaturen” liggende i dvale og må restartes når løpesesongen begynner igjen. Derfor må du være tålmodig i denne overgangsfasen. Muskulaturen er ikke klar for harde løpeturer selv om kondisjonen er i orden.

Akilles og legg er mest utsatt

For å unngå belastningsskade er det lurt å holde på noen av løpeøktene gjennom vinteren. I tillegg bør du gjøre tåhev øvelser jevnlig slik at du holder leggmusklene og Akilles i form. Leggmuskulatur og Akilles belastes lite når du går på ski, og mye når du løper. Det er derfor benhinnebetennelse i leggen og

problemer med Akilles er blant de vanligste skadene om våren. Variasjon i treningen er som alltid også viktig for å unngå belastningsskader. Sykling, svømming og styrketrening er alle gode alternative treningsformer.

Trapp opp løpingen gradvis

Start gradvis når du skal i gang med løpesesongen. Den første uken bør du ikke løpe verken lenger eller fortere enn du har gjort gjennom vinteren. Bare overgangen mellom vått og glattere føre til tørt føre endrer løpestilen for mange utøvere. Følg gjerne 10 %-regelen når det gjelder hvor mye du skal øke belastningen. 10 %-regelen betyr at du øker 10 % i uken på enten distanse eller fart. Ikke begge deler – det er viktig! Tålmodighet er din aller viktigste venn når det gjelder å forebygge og å unngå skader. Følger du denne oppskriften så gir det deg en svært forsiktig og trygg progresjon.

Trapp opp løpingen gradvis
Trapp opp løpingen gradvis

Stølhet er et varsel, men ikke farlig

I overgangsfasen til vår og sommersesongen er det vanlig å bli stiv og støl i muskulaturen. Dette er ikke farlig, det er bare et tegn på at de støle områdene ikke har vært brukt skikkelig gjennom vinteren. Likevel skal du passe på og sørge for at du får nok restitusjon og også variasjon i treningen. Etter to-tre like økter, vil stivheten slutte å melde seg.

Sørg for å ha godt skotøy!

© 2021 NNM2011