Blog

Trening for løpere

Er du interessert i løping og driver seriøs trening? Da bør du være klar over hvilken type trening som hjelper, og hva som vil gjøre deg til en løper i verdenstoppen! Du bør også ha fokus på kosthold som et grunnleggende element for treningen, og spise spesifisert inn mot din trening.

Løping er ikke bare kondisjon, du må også trene styrke – dette er skadeforebyggende og prestasjonsfremmende. Når du løper, så belaster du skjelett og muskler, og ved å trene musklene så vil du kunne forebygge skade. Det er også viktig å hvile nok.

Styrketrening vil også øke din prestasjon ved at du løper mer effektivt. Du vil kunne holde en høyere hastighet, du vil bli mindre sliten, og det koster mindre å løpe. En annen type trening som fungerer for løpere, er intervalltrening. Intervalltrening betyr at man deler inn treningen i tidsøkter som blir repetert et visst antall ganger.

Det er 2 viktige muskelgrupper i leggene som er aktive under løping: m.soleus og mm.gastrocnemius. For å trene m.soleus, så trener du tå-hev med bøyde knær; for å trene mm.gastrocnemius, så trener du tå-hev med strake knær – du bør gjøre denne treningen med vekter.

Intervalltrening vil over lengre tid gi en økt utholdenhet. Intensiteten er høyere under slike økter og hjerte/lunger får større belastning, noe som gjør at de utvikler sin kapasitet.

Trening for løpere
Trening for løpere

Andre treningstyper

Du bør også trene spenst. Treningen skal være variert og ikke ensidig. Når du løper, så er spensten i steget veldig viktig. God spenst betyr lette og kraftfulle steg mot underlaget. Det er også forskjell på stegene, avhengig av hva slags løper du er – for eksempel maratonløper eller sprinter.

Det som de ulike løperne har til felles, er at det skal være mest mulig fart i hvert steg og ingen bremsing. Når du trener spenst, så er det leggene du trener. Det er mulig å trene spenst i trapper med ulike ben-øvelser, og du bør kombinere det med løping og drilløvelser; som hælspark, kneløft og tripping.

Mental trening er også viktig for løpere; det er viktig å snu negative tanker om til noe positivt! Dersom du tenker at «i dag orker jeg ikke å trene», så bør du senke terskelen og kanskje ta bort noe av treningsprogrammet, og heller fokusere på noe så enkelt som å ta på seg joggeskoene og komme seg ut døren.

Det er også mulig å snu de negative tankene om trening om til noe positivt; for eksempel «trening er bra for meg» – og uansett om du har trent lite eller mye så vil kroppen ha godt av det. Eneste unnskyldningen er hvis du skulle være syk.

Noen enkle øvelser for løpere kan være: mage/rygg rotasjon; som gjør at du kan kontrollere bevegelsene i løpingen bedre. I tillegg er det lurt å trene knær/hofter; og du vil med dette minimere skaderisikoen, og løpe raskere. Til slutt bør du trene kondisjon og smidighet – dette vil gi deg bedre kondisjon, smidighet og styrke i hele kroppen. For flere detaljer kan det være lurt å sjekke ut spreke videoer på Youtube.

© 2021 NNM2011