Blog

Orientering

Orientering er en morsom aktivitet for både de små og store, man kommer seg ut i naturen og får samtidig litt mosjon. Det er jo kommet mange forskjellige typer av orientering, det er jo den vanlige hvor man leter etter poster ute i naturen. Her er det selvfølgelig lagt opp til at både amatører og de mere proffe får sine egne løyper som man skal igjennom. Så har man skattejakt orientering eller om man velger det litt mere behagelige og satser på bilorientering eller bil-O som det også kalles.

Mountain bike orientering

Mountain bike orientering

En av variantene som krever ganske god fysikk om man skal hevde seg er mountain bike orientering eller MTB-O som det også kalles. Forskjellen på denne formen for orientering i forhold til den vanlige som man løper er at man kan ikke ta snarveier ute i naturen. Man må holde seg på stier eller skogsveier. Farten her er jo selvfølgelig mye større og det kreves da større og mindre detaljerte kart.Lesingen av kartet blir da også mere krevende for utøverne som er plassert på styret og har en skala på 1: 10 000 eller 1:30 000. Kartene er da en god del mindre detaljerte og er da hovedsakelig merket med stier og veier og det er jo da om å gjøre å velge den korteste og raskeste ruten frem til postene. Man stiller i fire forskjellige klasser her, det er sakte, lett, vanskelig og omtrent umulig. Så her er det litt for enhver smak.

Ski orientering

Ski orientering

Det går fint og holde orienterings konkurranser om vinteren også, da har man jo ski orientering. Det er ganske likt mellom ski orientering og mountain bike orientering, man må holde seg til løypene som er preparert her i landet. Men for internasjonale konkurranser er det vanskeligere å lage så mange løyper i ett område, da har man lov til å ferdes utenfor de preparerte løypene. Her kan man selv velge hvilken type av langrenns teknikk man vil benytte seg av, men det brukes mest fristil og stakestil for løypene er best egnet for dette. Man har da kartene festet til ett spesielt stativ som er festet til brystet, bruken av kompass her er ikke så utbredt som i vanlig orientering.Her får man testet både den psykiske og navigasjons evnen som man må være god på. Nettverket av løyper kan fort bli noe forvirrende for mange om man ikke har drevet mye mad orientering før. Det er jo da viktigst å velge den raskeste og korteste ruten gjennom løypenettverket.Alle postene må finnes i en spesiell rekkefølge, og farten her er den avgjørende og man må passe på hvilken rute man velger, for dersom man bommer man litt ryker medaljeplassen fort. Det holdes verdensmesterskap annen hvert år og det finnes flere distanser og vanskelighets grader på disse løpene. Vi har noen virkelig gode utøvere også innen dette idretten i internasjonale konkurranser. For herrenes klasse long distans har vi Lars Moholdt og Tommy Olsen som har gjort det bra. I kvinneklassen har Marte Reenaas og Stine H Kirkevik vist gode plasseringer.

© 2021 NNM2011