Blog

Orientering vs. Løping

Orientering vs. Løping

Lurer man på om man skal begynne med en idrett, kan tradisjonell løping være en god start. Dette er en god utholdenhetssport som passer for de fleste. Det er bare å komme seg opp av sofaen og ut på asfalten. Men det kan slite på skjelett og ledd. Orientering derimot, er en sport som omhandler både fart og spenning, samtidig som det skåner kroppen for belastning.. For spesielt interesserte vil noen si, mens andre jubler når de tenker på denne sporten. Nå skal vi se på fordeler og ulemper med de to idrettene, som begge har det sentrale fokuset på løping.

Fordeler med orientering

Orientering er en utmerket idrett. Her kombinerer man kartforståelse, kondisjon og tempo. Man må kunne ta avgjørelser på løpende bånd, og finne den korteste veien mellom to eller flere punkter. Med orientering kommer man seg ut i frisk luft og skogen ligger klar for den som vil prøve seg. Med orientering vil aldri en dag være lik den forrige, og den utfordrer utøverne til å orientere seg fram i naturen. Fordi man løper i skog og mark, vil man ikke få like mange stilasjer som i andre idretter. Underlaget er ofte mykt, og kupert. Derfor blir det heller aldri kjedelig å trene orientering. Med en hodelykt kan man til og med trene i mørket.

Ulemper med orientering

Det er ikke mange ulemper med orientering som idrett. Men miljøet er kanskje ikke like stort. Man er dessuten avhengig av å ha utmark tilgjengelig i nærheten, slik at man ikke må kjøre mange mil for å komme ut til terrenget. Men skal man få full effekt av treningen, er man avhengig av at det settes opp en løype. Dette unngår man gjerne ved å bestemme seg for noen punkt på kartet på forhånd. På den måten blir treningen autentisk og krevende.

Det fins også mange poster i naturen slik at man kan trene i konkurransefart. Det fins også mange apper som gjør det morsommere å begynne med orientering, slik som Stolpejakten og Tur-appen!

Fordeler med løping

Løping er en sport med mange elementer. Det krever forskjellig trening om man skal bli god på 100 meter og for en som trener til maraton. Det fins gateløp, stafetter, langløp og ultraløp. Variasjonen er noe av det som er bra med løping, for da kan man finne noe for alle.  Løping er en kondisjonsidrett som gjør at man blir mer utholdende, får lange fibre i musklene og bygger opp en stamina.

Ulemper med løping

Ulemper med løping

Løping foregår på hardt underlag, og det er mange skader forbundet med løping. Slitasje, brudd og varig belastning er bare noen av problemene som oppstår ved løping. Det er gjerne fordi man trener feil eller for mye at skader oppstår.

Løping er også ganske monotont og man løper bare mot seg selv og klokka. Men dette er det masse man kan gjøre noe ut av. Sette opp treninger, økter og tider. Så kan man prøve å sette personlige rekorder og oppnå en viss tilbakelagt distanse. Uansett hva man velger, så krever disse sportene også en god del styrketrening. Det er ikke mulig å si hva som er best av orientering og løping, da begge har gode fordeler å ta med seg.

© 2021 NNM2011