Blog

Orientering verden rundt

En stadig voksende idrett er orientering rundt omkring i verden, det har jo også her kommet til flere varianter av orientering som gjerne blir benyttet. Men den mest vanlige er jo den man løper ute i terrenget og skal finne poster rundt omkring. Det er avgjørende som i mange idretter å tenke raskt og ha en god fysisk form, for her kan det gå unna. Kart og kompass ferdighetene må også være på topp om man skal ha muligheten til å hevde seg innen denne idretten.

Historien bak orientering

De som satte det hele i gang var Sverige med grunnleggende opplæring innen Swedish Military Academy  Karberg. Det var da hovedsakelig kryssing av ukjent land som da var hoved temaet under denne formen for opplæring av soldatene og ble raskt en idrett for de Svenske offiserene der. Men den første sivile konkurransen er det vi Nordmenn som gjorde, det skjedde i 1897 mens vi da fortsatt var i union med Svenskene.

Dette ble en stor og populær idrett på den tiden, i Sverige ble det også lagd eget frimerke av utøvere. Idretten spredte seg til våre naboland og under den andre verdenskrigen ble den spredt rundt til hele verden, man hadde jo brukt for denne måten å finne frem på innen de militære styrkene verden rundt. I dag har vi mange utrolig gode utøvere innen denne idretten, vi ligger faktisk på andre plass i VM poeng. Rett bak Sverige som da ligger på toppen med sine 51 gull så langt.

Norges Orienteringsforbund

I starten var de Norske utøverne under Norges Friidrettsforbund men NOF eller Norges Orienteringsforbund ble så stiftet i 1945 og fikk da mere selvstyre. I dag har forbundet rundt 23000 medlemmer fordelt på nesten 400 forskjellige idrettslag landet rundt. Det arrangeres over 1000 løp i løpet av året her i landet, i fra små arrangementer med rundt bare 50 deltakere til de store med opp i mot 4000 deltakere som er med.

Det som er de største arrangementene her i landet i løpet av året er Vårspretten, Norsk O Festival og Sørlandsgaloppen. Ellers har vi noen store internasjonale konkurranser i Sverige og i Finland som det deltar mange Nordmenn på. Det er Jukola som holdes i Finland, O Ringen og Tiomila som begge holdes i Sverige. I O Ringen er det rundt 15 000 deltagere som er med hver dag konkurransen pågår, så at dette her blitt en populær idrett er det ingen tvil om.

Det internasjonale forbundet
Det internasjonale forbundet

Det internasjonale forbundet

I 1961 ble det internasjonale forbundet etablert i København av ti land hvor Norge var en av dem, hovedkontoret i dag ligger i Karlstad i Sverige. Idretts grenen har forsøkt å bli med i OL sitt program men fortsatt holdes de utenfor dette arrangementet, men det er jo fortsatt VM og EM konkurranser så det er jo en liten trøst for utøverne. Selv om Norge ligger på andreplassen i VM sammenheng har vi den utøveren i dag som har mest poeng på rankinglisten, det er Olav Lundanes på herresiden mens på kvinnesiden er det Marianne Olaussen som er den beste Norske kvinnen på en niende plass.

© 2021 NNM2011