Blog

Orientering for alle

Orientering er en ganske enkel idrett uten store krav til utstyr. Og idretten er åpen for alle som ønsker å prøve seg. I flere varianter. Selvfølgelig er det er profesjonelt nivå, men det finnes også nivåer helt ned til mosjons nivå og nybegynner nivå. Sporten har også tilpasset deler av sporten så den passer for handikappede.

Utstyret

Utstyret
Utstyret

Noe utstyr kreves selvfølgelig, men det er minimalt. Har du treningsutstyr og kompass kommer du langt i starten. Gode løpe sko som ikke tiltrekker seg vann er en meget stor fordel, siden det ofte foregår i skog og mark, og kan lett dumpe opp i en og annen vannpytt. Skal du delta i noen av konkurransene er det påbud med langt bentøy som dekker hele benet ditt.

Kravene til kunnskap for å kunne delta begrenser seg jo også da til kun å kunne lese et kart og benytte et kompass riktig.

Komme i gang

Komme i gang
Komme i gang

Tur Orientering blir ofte sett på som en perfekt måte å bli kjent med og å komme i gang med sporten. Da kan man selv bestemme når og hvor mye man skal ut å orientere seg frem i skog og mark. Tur orienterings-opplegg finnes tilgjengelig over store deler av Norges land. Dette er et tilbud til deg som ikke har erfaring fra orientering tidligere. Du finner oversikter og tilbudene fra de forskjellige arrangørene på internett.

FINN FRAM

FINN FRAM
FINN FRAM

FINN FRAM- dagen er også en perfekt dag å bruke for å lære å bruke kart og kompass. På alle FINN FRAM arrangement vil arrangøren gi noe teoretisk opplæring i tillegg til orienteringsaktivitetene som gir mulighet for å prøve og øve seg i praksis. Noen arrangører holder egne “FINN FRAM med kart og kompasskurs”. Dette kan være lynkurs på selve FINN FRAM-dagen eller det kan være kurs over et par-tre kvelder. Når du føler deg trygg på kartlesing og kompassbruk, vil du oppdage at en tur i naturen blir enda mer spennende! Alle opplysninger du trenger finner du ved å søke deg frem på internett.

Trene og konkurrere

Har du nå funnet ut at orientering er sporten for deg – enten du er ung eller gammel. Ja da bør du jo ta kontakt med en klubb i området der du bor og komme i gang med litt organisert trening og etter hvert delta i din første konkurranse.

Det finnes i dag seks forskjellige konkurranse former i orientering. Det finnes sprint, mellomdistanse, langdistanse, ultralangdistanse, stafett og natt orientering. Her er det bare å begynne å trene mot det som frister mest for deg. Ønsker du å løpe stafetter så må du jo da naturlig nok finne dine partnere å løpe sammen med.

Norge har meget gode resultater å vise til også internasjonalt i orientering. Det er norske løpere som har stått på toppen av pallen i så å si alle løp internasjonalt. Norge har Europamestere, Verdensmestere og løpere med seier i alle de største løpene som f.eks. Jukola i Finland, Tiomila i Sverige og mange verdenscup vinnere rundt om på internasjonale løp.

© 2021 NNM2011