Blog

Olav Lundanes

Olav Lundanes født i 1987 i Ålesund og er en norsk orienteringsløper. Han kommer fra bygden Eikenos i Ålesund kommune. Hele hans familie på 7 er orienteringsløpere, Olav er eldst av totalt 5 søsken. Han har, før han er 30 år gammel, klart prestasjonen å bli både Junior Verdensmester, Europamester, Norgesmester og Verdensmester i sin sport. En utrolig prestasjon av en ung norsk mann.

I sine yngste dager så var Olav medlem av Emblem IL. I denne klubben har han deltatt aktivt i mer enn bare orientering. Langrenn og fotball stod også på listen over hans aktiviteter. Han fortsatt videre til Østmarka Orienterings klubb nær Oslo, før turen gikk til Halden SK.

Olav Lundanes
Olav Lundanes

Allerede som 18 åring kom første virkelig store seier. Junior VM i Sveits hvor han ble Junior Verdensmester på langdistansen. Både der han kommer fra og i den løypen i Sveits var det mye bakker – helt vanlig og perfekt for Olav Lundenes. Han vant distansen suverent. I de to neste årene som junior tok han seks nye VM medaljer fordelt som to gull, tre sølv og en bronse. Det var i Australia i 2007 at han tok to gull og to sølv. Mester på mellom og langdistanse og andre plasser på sprint og i stafett. Året før tok han gull på samtlige seks distanser i Norgesmesterskapet. Fra 2008 og fremover gikk litt «tregere» enn i juniortiden. Første årene som senior ble ikke like gyldene som årene som juniorverdensmester. Men i 2010 –   nesten på hjemmebane – løsnet det igjen. Verdensmester på langdistanse i Trondheim, og sølv på stafetten.

Sweden 2016
Sweden 2016

I 2011 fikk han i tillegg til sine gode resultater tildelt to æresbevisninger. Først tittelen som årets orienteringsløper av sitt eget forbund. Og bare en måned senere fikk han Årets Idrettspris på Sunnmøre for sine gode resultater de de siste sesongene i o-løypene. Dette er den mest prestisjefylte utmerkelsen på Sunnmøre som en idrettsutøver kan få lokalt. Den er også den prisen med lengst historie i samme område.

2012 ble et meget godt år for Olav Lundenes. Han løp hjem hele 3 store titler i de dype skogene i Sverige og Sveits. I Sverige ble han Europamester to ganger på de to lengste distansene. Og i Sveits kom han andre verdensmester tittel i karrieren. Dette var for øvrig et løp som har blitt omtalt som tidenes løp. Han vant nemlig langdistansen med nesten tre minutter bedre tid enn nummer to som ble sveitseren Matthias Merz. I dette VM tok han også medalje sammen med sine kollegaer og kompiser på stafetten – Olav løp som ankermann og sikret bronsen. De to andre på bronseløpet var Carl Waaler Kaas og Magne Dæhli.

VM i Finland droppet han etter uenigheter med ledelsen for landslaget i orientering. Det var også andre store og viktige konkurranser som ble droppet den sesongen. Men når man er uten konkurranser så er det viktig at konkurranse instinktet holdes oppe på en eller annen måte. Og allerede året etter igjen slo Olav hardt til igjen! Men denne gangen med dramatikk. Franskmannen Gueorigou vant først mellomdistansen, men noen minutter etter målgang ble han diskvalifisert. Han hadde mistet en post underveis i løpet viste det seg. Dermed var ble det ny seier og ny Verdensmester tittel til Mr. Lundanes.

2015 ble skadenes år. Hele første delen av sesongen var han skadet. Da blir det mange timer med hvile og forsiktig trening – alt etter typen skader man har. Som orienteringsløper så må man jo også vise at man kan lese kart og å gjøre de riktige valgene underveis i et løp. Slik må man også bevise om man spiller strategispill eller andre spill på nettet i fritiden. Dette er jo en måte å holde konkurranseinstinktet «våkent» på. Det finnes utrolig mange forskjellige spill man kan velge hvor man må bruke hodet, fokusere og holde fokus.

Etter skadeperioden kom Olav atter engang tilbake og kjempet seg inn på pallplass på langdistansen av VM i Skottland. Riktignok bare det nederste trinnet – bronseplassen – men uansett meget bra etter å ha vært skadet. Han hadde også mange gode resultater etter skaden og endte til slutt på 3. plass i verdens cup’en sammenlagt den sesongen. I fjor kom den fjerde individuelle VM tittelen og den femte sammen med lagkameratene på stafetten. Dette skjedde i Strømstad – nesten på hjemmebane for Olav – han har jo løpt for Halden SK siden 2009 sesongen. Dette var jo glimrende resultater, og ekstra gode siden Olav igjen hadde vært skadet tidligere på sesongen. Han falt og slo den ene skulderen ut av ledd under Tiomila i mai.

Etter skadeperioden kom Olav atter engang tilbake og kjempet seg inn på pallplass på langdistansen av VM i Skottland
Etter skadeperioden kom Olav atter engang tilbake og kjempet seg inn på pallplass på langdistansen av VM i Skottland

viste også under NM hvem som er Norges ubestridte langdistanse mester. Nytt NM gull under NM i Bodø. Og enda et gull når han sammen med klubb kameratene fra Halden løp inn til beste tid i stafetten. Jeg kunne ha skrevet om enda flere seiere og gode resultater for Olav Lundanes. Men gir meg med dette – han er uten tvil Norges beste orienteringsløper de siste årene. Omtrent det eneste han mangler av resultater er en sammenlagtseier i verdenscupen. Men det kan fort komme – mannen er jo enda ikke fylt 30 år!

© 2021 NNM2011