Blog

Mange forskjellige former for orientering!

Når du hører ordet orientering – da tenker du sikkert ganske umiddelbart på en som løper rundt i skog og mark med kart og kompass. Kanskje med hodelykt dersom dagslyset ikke er det aller beste på det tidspunktet. Men i dag er det faktisk mange andre ting som man bruker orientering til. Både i konkurranseform og til lek og forlystelse. Se f.eks på et av de aller siste store spillene som kom – Pokemon Go – der må man jo rundt omkring for å finne de forskjellige tingene man skal ha tak i for å komme videre i spillet.

Stilarter

Jeg vet ikke helt om ordet stilarter er den riktige beskrivelsen på alle de forskjellige måtene man må orientere for å komme seg dit man ønsker. Men selve orienterings-sporten består i dag av seks stilarter eller konkurranse former; sprint, mellomdistanse, langdistanse, ultralangdistanse, stafett og natt orientering.

Andre meget kjente stilarter eller former for orientering er sykkelorientering, skiorientering, presisjonsorientering og turorientering. Da har jeg vel nevnt alle de mest vanlige stilartene for orientering. Så kommer alle de andre sammenhengene vi bruker orientering i, kanskje uten å tenke over det engang.

Stilarter
Stilarter

Jeg nevnte Pokemon Go i innledningen. Det er jo en av de nyeste variantene. En litt mer aldrende stilart er rebusløp med bil. Her orienterer man seg frem og kjører bil fra sted til sted eller fra post til post etter hint og oppgaver man får utdelt. Man er ofte flere i bilen for å hjelpe til med orienteringen, mens 1 person tar seg av kjøringen på kommando fra de andre i bilen.

Rebusløp kan også benyttes i mange andre varianter. Solo eller på lag. Det er f.eks. en fin måte få gjester i et selskap til å samarbeide og bli bedre kjent med hverandre.

Nymotens skattejakter

Nymotens skattejakter
Nymotens skattejakter

Personlig kjenner jeg ikke til helt hvordan det foregår, men jeg har hørt og lest om noe som heter geotracking og geocaching. Geotracking er vel en form for skattejakt hvor man benytter blant annet metalldetektor for å finne saker og ting. Dette skal da dokumenteres og bevises for andre. Geocaching er også en jakt på saker og ting rundt om i verden, men her skal man finne cac’en, kvittere i loggboken på stedet og skryt av funnet ditt på internett til andre interesserte. Det finnes flere millioner cac’er rundt om i hele verden!

God mosjon

Uansett hvilken form av orientering man driver med, så er det jo en form for bevegelse inne i bildet. (Om man ser bort fra rebusløpene med bil da) Og det er jo bare en fordel for oss mennesker. Vi har jo med årene bare blitt latere og latere og større og større i gjennomsnitt, både i Norge og i verden for øvrig. Så det å ta seg en tur ut i skog og mark er jo nesten som medisin både for kropp og sjel, uten å måtte besøke doktorer og helsepersonell for å få tabletter og sprøyter osv.J .

Hva med å utfordre naboen til en tur ut å gå i dag eller å kjøpe et orienteringskart og starte med litt aktivitet sammen?

God mosjon
God mosjon

© 2021 NNM2011