Blog

Kjente norske orienteringsløpere

Norge har mange svært vellykkede orienteringsløpere. Blant damene må vi nevne Anne Margrethe Hausken Nordberg, som fram til 2013 har vunnet tre VM og to EM.

Anne Margrethe Hausken Nordberg født i januar 1976 i Haugesund, oppvokst på Karmøy, er en norsk orienteringsløper med stor suksess. Hausken er bosatt på Kringsjå i Oslo, og er farmasøyt av yrke.

Orienteringskarriere

Hausken Nordberg løper nå for Nydalens Skiklubb. Tidligere har hun representert både Halden Skiklubb og Bækkelagets SK. Totalt har hun vunnet 29 NM-gull på ulike distanser, og listen med sølv og bronseplasseringer er også meget lang. Og hun er både Europamester og Verdensmester på flere distanser.

I 2005 tok hun VM-sølv på sprintdistansen og på stafetten. Samme år kom hun på tredjeplass i sammendraget i verdenscupen. I 2008 tok hun sine første gull i internasjonale mesterskap med EM-gull i både sprint og langdistanse. På VMs åpningsdag gikk hun til topps i sprinten. I 2009 løp hun for det norske laget som vant VM-gull i stafett. Laget som gikk til topps i ungarske Miskolc besto av Betty-Ann Bjerkreim Nilsen, Hausken selv og ankerkvinne Marianne Andersen.

I 2006 ble hun valgt til leder i Olympiatoppens utøverkomité etter skiskytteren Halvard Hanevold. Hun var den første utøveren fra en ikke-olympisk idrett som bekledde dette vervet.

I 2013 ble det gull på VM-stafetten sammen med Heidi Østlid Bagstevold og Mari Fasting.

Under VM i 2015 var hun ankerkvinne da Norge tok sin aller første mesterskapsmedalje i sprintstafett. Sammen med Elise Egseth, Håkon Jarvis Westergård og Øystein Kvaal Østerbø løp hun inn til en historisk sølvmedalje. Det ble også sølvmedalje på stafett sammen de andre gulljentene fra 2013-VM. På begge stafettøvelsene i Skottland var det Danmark som ble for sterke.

Hun har vunnet O-Ringen sammenlagt ved to anledninger. Seirene kom i 2008 og 2015.

Hausken er medlem av Olympiatoppens utøverkomité samt ambassadør for Right To Play.

Halvard Hanevold
Halvard Hanevold.

Personlig

Hun er gift med orienteringsløperen Anders Nordberg. Han har også en imponerende merittliste, selv om den ikke er like lang som fruens. Han har blant annet 5 VM medaljer, 3 nordiske gullmedaljer, totalt 20 NM medaljer hvorav 9 er gullmedaljer.

Sammen har de to barn. Den tidligere friidrettsutøveren Veslemøy Hausken er hennes eldre søster som har flere medaljer å vise til på friidrettsbanen.

Meritter

Merittlisten hennes er som så vidt nevnt tidligere meget lang. Hun har blant annet 10 seiere i verdenscupen i orientering, 22 pallplasseringer og 1 sammenlagt seier i verdenscupen. I tillegg til 3 gull i VM sammenheng har hun 8 pallplasseringer. 2 Europamester titler, 1 sølvmedalje og 1 bronsemedalje.

Andre idretter

Hausken drev tidligere også med skiorientering og friidrett. I 1996 deltok hun på den norske laget som tok stafett-gull i junior-VM i skiorientering sammen med Kristin Uggen og Stine Kirkevik. Hun tok også en individuell sølvmedalje på den klassiske distansen samme år, samt stafett-sølv i 1994.

På friidrettsbanen har hun bl.a. sølv (3000 m) og bronse (1500 m) fra junior-NM. Hun deltok også på Tjalves vinnerlag i Holmenkollstafetten i 2003 og 2005.

Andre idretter
Andre idretter

© 2021 NNM2011